ANUNȚ IMPORTANT!
Modulul 1 – Notificarea, prezentarea și promovarea suplimentelor alimentare
Curs 1. Dosar notificare – prezentarea procedurii de notificare/cadrul legal; pregătirea dosarului de notificare; documentele necesare; evaluarea documentației și recomandări; demonstrație practică.
Curs 2. Mențiuni de sănătate – reglementări europene și legislație națională; autorități responsabile și atribuții; responsabilități operatori; restricții versus flexibilitate în formulare; EuRegister – aplicație practică; studii de caz – mențiuni în pending la plantele medicinale și aromatice.
Curs 3. Etichetare și publicitate – cadru legislativ, reglementări europene și naționale; întocmirea etichetei (informații obligatorii și voluntare); gestionare propuneri de mențiuni venite din partea operatorilor; mențiuni nutriționale vs declarația nutrițională; realizare material publicitar (text, imagistică, simboluri) – studii de caz (așa Da, așa NU).
Modulul 2 – Calitatea și siguranța suplimentelor alimentare
Curs 1. Calitate și siguranță alimentară la plante și extracte vegetale – cerințe specifice de calitate și siguranță alimentară la materii prime și produse finite; implementarea principiilor HACCP; contaminarea fizică, chimică și biologică; frauda alimentară (falsificare/adulterare/substituție); riscuri pentru consumul uman (efectul ingerării de: microorganisme patogene; micotoxine, metale grele, reziduuri de pesticide, compuși biochimici/metaboliți secundari toxici); precauții la administrare și avertizarea consumatorilor.
Curs 2. Produsele stupului – alimente și ingrediente în suplimente; caracterizare generală (colectură/secreție); reglementări europene și legislatie națională; condiții de calitate pentru produsele apicole (standarde naționale și internaționale); cerințe de siguranță la produsele stupului (contaminanți, antibiotice, compuși toxici, fraudă alimentară); mențiuni de sănătate; riscuri asociate consumului (alergii) și avertizarea consumatorilor.
Curs 3. Recunoașterea mutuală – convenții semnate de România înainte de aderarea la UE; cerințele Regulamentului (CE) 764/2008 de stabilire a unor proceduri de aplicare a anumitor norme tehnice naționale pentru produsele comercializate în mod legal, în alt stat membru; situația substanțelor de graniță; liste de ingrediente permise, limitate sau interzise în suplimente alimentare; atitudinea autorităților competente din statele membre privind recunoașterea mutuală; aplicarea recunoașterii reciproce la suplimente alimentare – studii de caz.
Modulul 3 – Ingrediente alimentare utilizate în suplimentele alimentare
Curs 1. Aditivi alimentari – definiții, categorii și domenii de utilizare; reglementări; aport zilnic acceptat, limite maxime admise, quantum satis; liste comunitare; evaluarea siguranței alimentare; cerințe suplimentare la etichetare și grupe de consumatori vulnerabili; condiții de utilizare a aditivilor alimentari în suplimente alimentare; studii de caz: matricile solide și lichide (siropuri, soluții buvabile).
Curs 2. Arome și coloranți alimentari – tipuri de arome și coloranți alimentari; specificul și diferența dintre aromele naturale și sintetice; reglementări specifice; substanțe/compuși aromatici cu potențial toxic și alergen; cerințe specifice la etichetare; atenționări și avertizări obligatorii; limitări de utilizare în funcție de matrici și categorii de produse.
Curs 3. Ingrediente Novel Food – definiție și categorii; cadru legal; autorități și atribuții; stabilirea statutului NF; Novel Food Catalogue; Lista comunitară a NF autorizate; procedura de consultare în cazul statutului incert; întocmire dosar tehnic; procedură autorizare NF; conținutul dosarului de autorizare; studii de caz: preparatele din cânepă și CBD; apilarnil; zeolit.
LECTORI
CS II dr. biolog T. Onisei; CS II dr. biochimist C. Mateescu; CS III dr. ing Adina Răducanu; CS I ing. dr. F. Constantinescu; CS psiholog Manuela Rascol; ing. Mariana Mihăilă; ing. Ion Buzoianu; ing. Ovidiu Marculescu; Adelina Teodorescu
ORGANIZATORI
- Serviciul Național pentru Plante Medicinale, Aromatice și Produse ale Stupului
- Compartimentul Dezvoltare Resurse Umane
LOCUL DE DESFĂȘURARE A CURSURILOR
Sediul INCDBA-IBA din str. Dinu Vintilă nr. 6, sector 2, București
* În funcție de numărul solicitanților se stabilește tematica și se face programarea următorului curs, conform regulii „primul venit, primul servit”.
** Pentru asigurarea dialogului dintre cursanți și lectori în timpul sesiunilor interactive, numărul de cursanți nu va depăși 10 persoane/grupă.
*** În cazul în care există solicitări pentru grupe de minim 8 cursanți, cursurile se pot desfășura și la sediul întreprinderii, adăugându-se costurile de transport și cazare dacă locul de desfășurare nu se află în București sau împrejurimi.
ÎNTREBĂRI ȘI RĂSPUNSURI
În ce constă programul?
- Instruire;
- Exerciții practice și demonstrații;
- Analiză studii de caz;
- Evaluare și notare cunoștințe dobândite (test grilă);
- Eliberare Certificat de absolvire – specializare în suplimente alimentare (diverse domenii, conform cursului sau modulului absolvit);
De ce să urmezi acest program?
- Actualizarea cunostințelor științifice și tehnice în domeniu;
- Noutăți legislative;
- Program flexibil;
- Sesiuni de câte o zi, pe grupe mici (6-10 cursanți);
- Interacțiune operatori – autoritate (clarificări, detaliere, cunoaștere precedente, rezolvări probleme specifice, comentarii situații critice).
Cui se adresează cursurile?
- Operatorilor din domeniul suplimentelor alimentare: producători locali, importatori și distribuitori;
- Departamentelor de reglementare/regulatory affairs;
- Departamentului de marketing și vânzări;
- Departamentelor de producție și achiziții materii prime;
- Departamentului de control al calității.
Ce buget trebuie alocat?
- 1 curs (200 lei, TVA inclus)
- 1 modul (3 cursuri x 180 lei = 540 lei,TVA inclus)
- 1 program complet de instruire (9 cursuri x 170 lei = 1530 lei, TVA inclus)
Plata se va face in contul: RO28OTPV560001148434RO01, OTP Bank Romania S.A.
Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare
Nr. inreg. Reg.Com.: J40/4350/2011
CUI: RO27285465
Sediul: Str. Dinu Vintila nr 6, Bucuresti, sect. 2
Dupa plata cursurilor se va emite factura fiscala. Va rugam sa ne transmiteti datele de facturare!
* Taxa va fi virată în contul IBA cu minim 3 zile înainte de începerea sesiunii pentru care cursantul s-a înscris.
* Programul include pauză de masă și cafea, precum și un set de materiale informative.
Ce conține dosarul de înscriere?
- Cerere de înscriere (formular atașat)
- Acord de prelucrare a datelor cu caracter personal (atașat)
- Copii dupa CI, Certificat naștere și căsătorie (unde este cazul), Diploma de studii
Cui mă adresez pentru înscriere și întrebări?
Persoane de contact din cadrul SNPMAPS
Manuela Rascol – manuela.rascol@gmail.com;
Ion Buzoianu – cursuri.snpmaps@gmail.com