Contract:
nr. 29N/2016 (proiect
Beneficiar:
IBA Bucuresti
Program Nucleu „Cercetări privind identificarea și utilizarea unor compuși bioactivi care pot îmbunătăți valoarea nutritivă a alimentelor și a unor factori care pot afecta integritatea alimentelor” (NUTRISAN)
Contract nr. 29N/2016 (proiect PN 16 46 04 02)
Autoritate contractantă: Ministerul Cercetării și Inovării
Perioadă de realizare a proiectului: 15.03.2016 – 15.10.2017
Buget: 1.152.000,00 lei
Obiectivul proiectul: cercetarea conținutului de micotoxine al unor condimente alimentare și matrici alimentare complexe consumate frecvent de consumatorii români (pâine, produse de panificație cu umpluturi, cereale pentru micul dejun) și stabilirea momentului de apariție al micotoxinelor și al gradului de contaminare cu micotoxine în raport cu termenul de valabilitate al produselor, tipul mucegaiurilor și atributele fizico-chimice ale produselor studiate.
Obiective specifice:
- Cercetări privind stabilirea gradului de contaminare cu micotoxine înainte și după apariția mucegaiurilor de alterare pentru matrici alimentare variate precum pâine, produse de panificație cu umpluturi, cereale pentru micul dejun, condimente;
- Identificarea și caracterizarea microbiologică ale mucegaiurilor de alterare izolate în urma analizei matricilor alimentare menționate;
- Optimizarea parametrilor de lucru în funcție de momentul apariției microorganismelor de alterare și tipul de produs;
- Validarea internă a metodelor ELISA de detecție și cuantificare ale micotoxinelor deoxinivalenol, zearalenonă, aflatoxine totale și ochratoxină A pentru matricile alimentare menționate.
Responsabil proiect: Irina Smeu
E-mail: irina.smeu@bioresurse.ro