IBA București a avut, de-a lungul timpului, comenzi de studii și cercetări în vederea demonstrării eficacității unor tehnologii (ex. de congelare, conservare în borcane, extracție suc de fructe), optimizării unui mod de păstrare/depozitare (ex. depozitare mere), optimizării unor tehnologii de uscare (fructe, ciuperci) sau investigării preferinței consumatorilor pentru un anume produs și investigarea atributelor senzoriale în vederea dezvoltării unor produse noi etc.
Aceste studii/cercetări au fost realizate de către echipe multidisciplinare, fiind implicate mai multe laboratoare. Pe baza lor, companiile care au comandat aceste studii/cercetări au putut justifica un mod de etichetare/promovare sau de optimizarea unei tehnologii ca și de re-gândirea unei matrici alimentare cu îmbunătățirea atributelor senzoriale.
IBA București are experiență în a colabora în parteneriat cu industria. Astfel, în ultimii 3 ani a avut în derulare 10 proiecte în care a fost implicată și industria ca partener. Dintre acești colaboratori se pot menționa următorii (selecție):
Asociații profesionale
Companii private
Tipurile de programe prin care a fost posibilă această colaborare au fost în Planul Național de Cercetare
Dezvoltare II: Program Parteneriate; Program Inovare – Cecuri de inovare și Eureka.