National Research & Development Institute for Food Bioresources – IBA Bucuresti

IMPORTANT

Stimați colaboratori,

Vă informăm că în data de 18 martie 2021 a fost adoptat Regulamentul (UE) 2021/468 al Comisiei, de modificare a anexei III la Regulamentul (CE) nr. 1925/2006 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește speciile botanice care conțin derivați de hidroxiantracen.

Prin urmare, suplimentele alimentare care conțin ca ingrediente Aloe barbadensis, Aloe ferox si hibrizi, precum și/ sau alte specii de Aloe nu vor mai putea fi comercializate, începand cu a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a regulementului mai sus menționat (respectiv 07 aprilie 2021).

Avându-se în vedere că, în cadrul producției, derivații de hidroxiantracen pot fi eliminați din preparatele botanice printr-o serie de procese de filtrare din care rezultă produse care conțin substanțele respective numai în cantități reziduale, ca impurități, așa cum prevede Regulamentul, comercializarea se poate face doar în baza unui buletin de analiză care să ateste că materia primă utilizată la fabricarea produsului finit nu conține:

  • Aloe-emodină
  • Emodină
  • Preparate din frunze de specii de Aloe care conțin derivați de hidroxiantracen
  • Dantron

Referitor la speciile Rheum, Cassia și Rhamnus, acestea au fost incluse într-un program de monitorizare/ control al Uniunii Europene, nefiind specificată vreo interdicție de comercializare în Regulament, până la  acest moment.

Recomandăm operatorilor de pe piața din România să solicite furnizorilor de materii prime (speciile Rheum, Cassia și Rhamnus) buletine de analiză/ rapoarte de testare referitoare la prezența/ conținutul de derivati hidroxiantracenici.

 _________________________

Având în vedere faptul că din 19.01.2022 se vor aplica prevederile articolului 28, alin. 2, al Regulamentului (CE) Nr. 1924/2006 al Parlamentului European și al Consiliului privind mențiunile nutriționale și de sănătate înscrise pe produsele alimentare ( vezi aici), vă invităm să reconsiderați denumirile comerciale ale produselor notificate care nu corespund cu cerințele reglementării europene (etichetarea și denumirea trebuie să fie conforme cu prevederile legale).

ALTE INFORMAȚII

  1. Cerință a Regulamentului (UE) 2015/403 al Comisiei din 11 martie 2015 de modificare a anexei II la Regulamentul (CE) nr. 1925/2006 al Parlamentului European și al Consiliului. 
  2. În atenția operatorilor care doresc să comercializeze suplimente alimentare pe piața din România produse care au în compoziție CBD. Descarcă documentul atasat
  3. În atenția operatorilor care intenționează să comercializeze suplimente alimentare care conțin următoarele plante: Epimedium grandiflorum, Acacia rigidula, Hoodia gordonii, Canarium ovatum (pili nuts), compusul Agmatine (4-aminobutyl) guanidine sulfate (”agmatine sulfat”) și Zeolit.
    Regulamente. Descarca adresa