Media

WUR renunță gratuit la câteva dintre licențele de proprietate intelectuală CRISPR pentru a sprijini lupta împotriva foametei

2021-09-06

Scopul final al înmulțirii plantelor a fost mereu acela de a obține plante rezistente la secetă și boli. Acest lucru ar putea ajuta la eliminarea foametei din întrega lume. Acesta nu mai este un obiectiv îndepărtat datorită tehnolgiei CRISPR-Cas.

Universitatea Wageningen anunță că va oferi potențialilor parteneri licențe gratuite pentru a lucra la tehnologia CRISPR deja patentată. Licența poate fi aplicată la editarea genetică a plantelor pentru aplicații non-profit. „Sperăm că acest lucru contribuie la o producție alimentară mai sănătoasă, mai durabilă, echitabilă, accesibilă și rezistentă pentru toți”, spune prof. WUR dr. Louise O. Fresco.

CRISPR-Cas este o tehnologice care permite schimbarea materialului genetic, relativ simplu, foarte precis și eficient. La nivel mondial există peste 3000 de brevete legate de CRISPR-Cas, dintre care WUR deține câteva. Pentru cinci dintre acestea (cele care sunt deținute în comun cu Consiliul olandez de cercetare NWO) WUR a decis să ofere licențe gratuite celor interesați.

Articol complet aici.