Ieri, 5 septembrie 2024, în Aula “Profesor Gheorghe Câmpeanu” a Facultății de Biotehnologii din cadrul USAMV București, a avut loc workshop-ul intitulat Interacția cu mediul înconjurător la obținerea și comercializarea ceaiurilor din plante medicinale.
Evenimentul a fost organizat de USAMV București - Facultatea de Biotehnologii împreună cu Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA București, Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila București și Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară București.
Scopul workshop-ului a fost acela de a identifica nevoile actorilor interesați de conceptul One Health în cadrul proiectului ADER 16.1.2 "Cercetări privind elaborarea unei scheme de certificare pe lanţul alimentar conform conceptului One Health", coordonat de către CSI dr. Nastasia Belc, Director General IBA București.
Prezentările din cadrul workshop-ului au adus în discuție teme actuale din sfera conceptului multi și transdisciplinar One Health, concept care se bucură de o popularitate crescută la nivel mondial și care oferă o nouă perspectivă asupra relației om-mediu-animal. Printre provocările cele mai mari la nivel global se numără: asigurarea hranei și adăpostului pentru oameni, a unui mediu de viață sănătos precum și conservarea naturii. Interacțiunile complexe dintre agenții patogeni și gazdele acestora, schimbările climatice, dinamica socio-culturală și multipli factori economici au un deosebit impact asupra oamenilor, animalelor și sănătății mediului. Conceptul One Health ne ajută la abordarea amenințărilor la adresa sănătății umane, animale, plantelor și mediului, riscurilor asociate privind securitatea alimentară și nutriția prin promovarea colaborării, a schimbului de date și luarea deciziilor bazate pe dovezi și prin analizarea eficienței politicilor guvernamentale, consolidarea politicilor deficitare și crearea altora noi.
Prezentările din cadrul workshop-ului le puteți descărca accesând link-urile de mai jos:
- Definirea nevoilor de informare și cooperare în cadrul sistemului alimentar – veriga importantă în conceptul One Health – Conf.dr. Nastasia BELC, IBA București
- Potențiale beneficii terapeutice ale plantelor medicinale corelate cu compușii biologic activi pe care acestea le conțin – Prof.dr. Denisa UDEANU, UMF Carol Davila
- Ceaiurile din plante: alimente, suplimente alimentare sau produse medicinale tradiționale? – CSI dr. Tatiana ONISEI, IBA București
- Situația actuală și perspectivele cultivării plantelor medicinale și aromatice în România – CSI dr. Cătălina STAN, Institutul Național pentru Mecanizarea Agriculturii
- Calitatea și siguranța plantelor medicinale folosite la fabricarea ceaiurilor – Ing. Radu Ioan MOLDOVAN, FARES Orăștie
- Experimentări pilot în evaluarea calității igienice ale unor ceaiuri de pe piața românească – CSIII dr. Irina MEXI, IBA București
- Bune practici la cultivarea in sistem convențional a plantelor medicinale – CS dr.ing. Anca Ofelia PANDA, Stațiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Lovrin
- Bune practici la cultivarea in sistem ecologic a plantelor medicinale – CSIII dr.ing. Oana MIRZAN, Stațiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Secuieni
- Biotehnologii agricole pentru obținerea de produse organice sigure pentru consumatori si prietenoase cu mediul – Șef lucr.dr. Oana BOIU-SICUIA, Universitatea de Științe Agronomice si Medicină Veterinară București
- Biotehnologii de tratare a deșeurilor rezultate de la procesare plantelor medicinale – studiu de caz – Prof.dr. Vasilica STAN, Drd. Florența PARASCHIV JAFRI, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București