Media

Consumul de ulei de măsline ne face să trăim mai mult?

2022-03-14

O serie de articole recente au raportat un studiu conform căruia consumul a mai mult de jumătate de lingură de ulei de măsline pe zi ar reduce riscul de boli cardiovasculare și cancer. ’’Deși uleiul de măsline se află în centrul dietei mediteraneene, recunoscută de mult timp ca o sursă de nutrienți asociată cu o sănătate bună, există diverse aspecte de luat în considerare atunci când citiți titlurile pe această temă’’ a explicat EUFIC.

Analiza raportată în mass media folosește date din două anchete anterioare care au început în anii șaptezeci și optzeci, urmărind dieta, stilul de viață și parametrii de sănătate a peste 90.000 de participanți timp de aproape 30 de ani. Cercetătorii au analizat datele privind legătura dintre consumul de ulei de măsline și decese. Consumul de grăsimi și uleiuri – consumul de grăsimi și uleiuri s-a modificat în timp între participanți: cantitatea de ulei de măsline a crescut, în timp ce consumul de margarină a scăzut.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că înlocuirea cu ulei de măsline a margarinei, untului, maionezei și a altor grăsimi din lactate, ar putea reduce riscul de mortalitate.

În același timp, nu există dovezi că uleiul de măsline este de preferat altor uleiuri vegetale. Organizația Mondială a Sănătății recomandă ingerarea a mai puțin de 30% din caloriile din surse de grăsimi, menționând că grăsimile nesaturate conținute în uleiurile vegetale (uleiul de măsline, floarea soarelui, canola și soia) sunt de preferat grăsimilor saturate de origine animală, cum ar fi untul, smântâna, brânza și untura.

 

Articol complet aici.