Media

UE: rechemarile de alimente și băuturi continuă să crească

2023-06-16

Potrivit unui raport publicat recent, bazat pe informații de la Sistemul de alertă rapidă al UE pentru alimente și furaje (RASFF) și Agenția pentru Standarde Alimentare (FSA), rechemările de alimente și băuturi în Europa au crescut cu 2,9% în primele luni ale anului 2023. Analiza a constatat 1154 de retrageri în T1 2023, ceea ce este mai mare decât media trimestrială pe cinci ani de 1 034 de retrageri.

Raportul a evidențiat, de asemenea, o creștere a retragerilor pentru anumite ingrediente neautorizate, cum ar fi canabidiolul (CBD), care a crescut de la 11 în T4 2022 la 24 în T1 2023. Datele au arătat: contaminarea non-bacteriană a fost principala cauză a retragerilor de alimente europene, cu 486 de evenimente, în principal din cauza aflatoxinelor (legate la 89 de retrageri) și a clorpirifosului (citat de 62 de ori). Contaminarea bacteriană a fost a doua cauză principală, cu 233 de retrageri, urmată de alergeni nedeclarați și corpi străini. 

Fructele și legumele au fost cea mai rechemată categorie de produse, cu 187 de retrageri, urmate de nuci, produse din nuci și semințe cu 126 de retrageri. Alimentele dietetice, suplimentele alimentare și alimentele fortificate au fost a treia cea mai mare categorie de produse, cu 109 retrageri. Au existat 39 de retrageri pentru bivalve, moluște și produse conexe. Germania a ocupat primul loc pe lista țărilor care au notificat, urmată de Țările de Jos, Franța, Spania și Italia.

Articol complet aici.