Media

UE implementează reglementări mai stricte pentru anumiți contaminanți alimentari

2024-05-08

Uniunea Europeană (UE) a făcut recent actualizări semnificative în ceea ce privește reglementările privind nivelurile maxime de contaminanți din alimente. Aceste modificări urmăresc să asigure un nivel mai ridicat de siguranță și protecție a consumatorilor. Modificările, prezentate în mai multe regulamente ale Comisiei, abordează contaminanți specifici din diferite categorii de alimente.

Regulamentul Comisiei (UE) 2024/1002 se concentrează pe nivelurile de perclorat din păstăile de fasole (Phaseolus vulgaris). Studiile ample au arătat că marile zone de producție de fasole din UE se luptă să atingă nivelul maxim anterior, chiar și atunci când folosesc bune practici. În consecință, autoritățile au decis să crească nivelul maxim admis de perclorat din păstăile de fasole, respectând în același timp principiul stabilirii nivelurilor cât mai scăzute posibil. Prezentul regulament intră în vigoare din 25 aprilie 2024.

În plus, Regulamentul Comisiei (UE) 2024/1003 stabilește noi niveluri maxime pentru suma de 3-monoclorpropandiol (3-MCPD) și esterii săi de acizi grași în formulele pentru sugari, formulele de continuare, alimentele pentru scopuri medicale speciale destinate sugarilor și copii mici. Datele recente obținute din măsurile de control efectuate de statele membre ale UE au demonstrat că niveluri mai scăzute ale acestor substanțe sunt deja atinse prin respectarea bunelor practici. Astfel, UE a decis să reducă nivelurile maxime pentru a asigura o protecție sporită a sănătății umane. Regulamentul va intra în vigoare la 1 ianuarie 2025.

Articol preluat de aici.