Media

UE a stabilit noi limite pentru aditivii din ton

2022-11-09

Comisia UE a stabilit recent niveluri maxime pentru acid ascorbic (E 300), ascorbat de sodiu (E 301) și ascorbat de calciu (E 302) în ton, pentru a combate frauda. Potrivit Comisiei, nivelurile excesive ale acestor aditivi pot expune consumatorii la riscul de intoxicație cu histamină. Regulamentul a intrat în vigoare la sfârșitul lunii octombrie.

Înainte de acest regulament, nu existau niveluri maxime pentru acești aditivi alimentari care erau folosiți abuziv, exagerat, astfel încât au fost raportate multe incidente de fraudă alimentară.

Investigațiile care au urmat au dezvăluit un sistem în care tonul vândut ca proaspăt conținea aditivii în cantități mai mari decât ceea ce s-a considerat necesar, ridicând astfel suspiciunea că peștele vândut nu era atât de proaspăt pe cât se anunța.

Comisia a răspuns apelului stabilind un nivel maxim de 300 mg./kg de produs. Acest nivel, bazat pe cea mai mare cantitate raportată de industrie într-un aviz anterior al EFSA, poate încă asigura utilizarea legitimă a aditivilor în conformitate cu bunele practici de fabricație aprobate.

Articol preluat de aici.