Media

Strategia "Farm to Fork"

2020-05-21

Acordul Verde european (The Green Deal) stabilește cum să facă din Europa primul continent cu climă neutră până în anul 2050. Acest acord cartografiază o nouă strategie de dezvoltare durabilă și incluzivă pentru stimularea economiei, pentru a îmbunătăți sănătatea și calitatea vieții oamenilor și îngrijirea naturii.

Strategia Farm to Fork se află în centrul Acordului Verde European. Această strategie se adresează provocărilor sistemelor alimentare durabile și recunoaște legăturile dintre sănătate și oameni, societăți sănătoase și o planetă sănătoasă. Strategie ocupă, de asemenea, un loc central în Agenda Comisiei pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă a Organizației Națiunilor Unite. Toți cetățenii și operatorii lanțurilor, atât din Europa cât și din alte părți ale globului, ar trebui să beneficieze de o tranziție justă, în special după efectele pandemiei COVID-19 asupra economiilor. O schimbare către un sistem alimentar sustenabil poate aduce beneficii mediului înconjurător, sănătății oamenilor precum și vieții sociale ale acestora și poate oferi câștiguri economice importante.

Strategia Farm to Fork este o nouă abordare globală a modului în care europenii apreciază sustenabilitatea sistemelor alimentare. Este o oportunitate de a îmbunătăți stilul de viață, sănătatea și mediul.

Crearea unui mediu alimentar care sa faciliteze alegerea sănătoasă a alimentelor vor reduce costurile legate de sănătate și costurile sociale. Oamenii acordă din ce în ce mai multă atenție mediului, sănătății, problemelor sociale și etice și caută valoare în hrană mai mult ca niciodată. Chiar dacă societățile devin mai urbanizate, tot se dorește o legătură apropiată cu hrana. Oamenii își doresc mâncare proaspătă, mai puțin procesată și furnizată sustenabil. În timpul acestei pandemii s-au accentuat apelurile pentru lanțuri de aprovizionare scurte.

Consumatorii ar trebui să fie împuterniciți să aleagă alimente durabile și toți actorii implicați în lanțul alimentar ar trebui să vadă acest lucru drept responsabilitatea și oportunitatea lor.

 

Strategia "Farm to Fork".