Media

Riscuri potențiale asociate cu recipientele din plastic și ustensilele care conțin bambus

2024-08-01

Food Standards Agency (FSA) și Food Standards Scotland (FSS) au reiterat sfaturile de precauție împotriva utilizării recipientelor și ustensilelor din plastic care conțin bambus și materiale neautorizate pe bază de plante. Acest aviz, susținut de Comitetul pentru toxicitatea substanțelor chimice în alimente, produse de consum și mediu, evidențiază dovezi insuficiente și preocupări semnificative legate de siguranță asociate cu utilizarea pe termen lung a acestor produse.   

Organismele de reglementare au cerut inițial întreprinderilor să înceteze vânzarea de materiale care intră în contact cu alimentele care încorporează bambus și substanțe similare pe bază de plante în mai 2022. În urma unei analize detaliate a noilor date, FSA și FSS și-au menținut poziția din cauza dovezilor insuficiente care susțin siguranța aceste articole. Îngrijorările persistă cu privire la impactul potențial asupra sănătății cauzat de expunerea prelungită la aceste materiale.   

Studiile arată că prezența bambusului și a componentelor similare pe bază de plante în articolele din plastic poate duce la scurgerea de formaldehidă și melamină în alimente sau băuturi, depășind pragurile legale și prezentând riscuri pentru consumatori. În timp ce ingestia de formaldehidă la niveluri ridicate poate declanșa probleme gastrointestinale, expunerea prelungită la niveluri ridicate de melamină poate duce la leziuni ale rinichilor și ale tractului urinar.   

Deși riscurile imediate pentru sănătate cauzate de utilizarea pe termen scurt sunt considerate improbabile, implicațiile pe termen lung ale interacțiunii regulate cu aceste produse rămân neclare.

Articol preluat de aici.