Media

Rețeaua METROFOOD- RI la Adunarea Generală a Națiunilor Unite, 25 septembrie 2024

2024-09-18

Cum poate contribui cercetarea științifică la atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale Națiunilor Unite pentru sectorul agroalimentar?

Doamna Director General al INCD-IBA București, Nastasia Belc este invitată să participe la SUMMIT-ul Științei alături de partenerii proiectului METROFOOD-RI, pe 25 septembrie la Adunarea Generală a Națiunilor Unite (UNGA79) în cadrul unei sesiuni dedicate METROFOOD-RI, consorțiul european coordonat de ENEA, care își propune să promoveze excelența științifică în domeniul calității și siguranței alimentelor

Ediția din 2024 a Science Summit-ului se concentrează pe relația dintre dezvoltarea durabilă și cercetarea științifică, un subiect strâns legat de sectorul agroalimentar. După cum se subliniază în ODD, este necesar să se asigure o producție alimentară suficientă la nivel global, păstrând în același timp bunurile publice rurale și oferind produse sănătoase și de înaltă calitate, încurajând dezvoltarea lanțurilor de producție și distribuție durabile și sigure.

Atingerea acestor obiective ambițioase implică dedicarea Infrastructurilor de Cercetare (IR) precum METROFOOD-RI, care joacă un rol strategic datorită capacității lor de a reuni resurse (echipamente, date, cunoștințe) și de a organiza servicii pentru toate părțile interesate din sectorul agricol, sectorul alimentar, inclusiv comunitățile de cercetare, factorii de decizie, companiile alimentare și cetățenii.

Sesiunea specială a rețelei METROFOOD-RI este organizată în regim hibrid (în persoană și online) pe 25 septembrie și este intitulată „Agroecologie, durabilitate și inovație – O cale pentru sectorul agroalimentar”. Sesiunea va începe la ora 16:00, ora locală (22:00, ora CEST) și va evidenția rolul infrastructurilor de cercetare în abordarea provocărilor sistemului agroalimentar, concentrându-se pe subiecte precum calitatea și siguranța alimentelor, trasabilitatea și transparența, inovația, digitizare, bioeconomie circulară, durabilitate și reziliență.

Înregistrarea se poate face aici.