Concluziile experților FAO și OMS în evaluarea riscurilor microbiologice au fost adunate într-un raport recent privind prevenirea și controlul pericolelor microbiologice la germeni/lăstari de plante. Acest raport este rezultatul unei serii de întâlniri organizate pentru a colecta, revizui și discuta toate măsurile relevante care trebuie luate pentru a evita contaminarea.
Lăstarii reprezintă o provocare unică pentru siguranța alimentară deoarece condițiile în care sunt produși (mediu de creștere cald, umed și bogat în nutrienți) sunt ideale pentru creșterea patogenilor de origine alimentară. Investigațiile focarelor au demonstrat că agenții patogeni de origine alimentară găsiți pe lăstari provin cel mai probabil din semințe, prin urmare, este deosebit de important ca semințele utilizate pentru încolțire sa fie libere de agenți patogeni. De asemenea, este esențial să se prevină introducerea oricăror contaminanți în timpul procesului de producție.
Raportul elaborat de către experți acoperă măruile de prevenire și control specifice producției primare și manipulării semințelor destinate germinării, producției de muguri și practicilor de igienă aplicabil ecomerțului cu amănuntul și serviciilor alimentare. Acest document cuprinde și recomandări pentru o evidență adecvată și pentru stabilirea de programe de trasabilitate care facilitează identificarea și investigarea semințelor și germenilor contaminați în cazul apariției unui focar de boală.
Articol complet aici.