Media

Proiectul de aviz al EFSA sugerează reducerea aportului zilnic tolerabil de bisfenol A

2021-12-17

În comparație cu evaluarea sa anterioară din 2015, EFSA a reevaluat riscurile asociate cu prezența bisfenolului A (BPA) în alimente și sugerează un aport zilnic tolerabil, mult mai scăzut.

Bisfenolul A este o substanță chimică utilizată la fabricarea plasticului din care se pot realiza produse ce intră în contact cu alimentele, cum ar fi dozatoarele de apă sau echipamentele de procesare a alimentelor. În 2006 și 2015, EFSA a examinat siguranța BPA în produsele care vin în contact cu alimentele. Experții au reușit să stabilească atunci, un nivel minim de 4 micrograme per kilogram greutate corporală pe zi.

Grupul de experți al EFSA privind materialele care intră în contact cu alimentele, enzimele și substanțele auxiliare folosire la procesarea alimentelor a determinat un nou nivel de 0,04 nanograme per kilogram de greutate corporală. Potrivit EFSA, reducerea acestui nivel este rezultatul unei analize a cercetărilor publicate în literatura de specialitate între 2013 și 2018, în special cele care arată că BPA are efecte negative asupra sistemuliu imunitar.

Articol complet aici.