Indicele FAO al prețurilor pentru alimente a înregistrat o medie de 126,9 puncte în martie 2023, în scădere cu 2,8 puncte (2,1%) față de luna februarie, marcând astfel a douăsprezecea scădere lunară consecutivă de la atingerea vârfului în urmă cu un an. În ultimele douăsprezece luni, din martie 2022, indicele a scăzut cu până la 32,8 puncte (20,5%). Scăderea indicelui FAO a fost condusă de scăderea indicelui prețurilor la cereale, uleiuri vegetale și lactate, în timp ce cei ai zahărului și cărnii au crescut.
Indicele FAO al prețurilor la cereale a fost în medie de 138,6 puncte în luna martie, în scădere cu 8,2 puncte (5,6%) față de februarie și cu 31,6 puncte (18,6%) sub nivelul de acum un an. Scăderea din această lună reflectă o scădere a prețurilor internaționale la toate cerealele importante.
Indicele FAO al prețurilor la uleiurilor vegetale a fost în medie de 131,8 puncte în martie, în scădere cu 4,1 puncte (3%) față de februarie și cu până la 47,7 % sub nivelul de acum un an.
Indicele FAO al prețurilor la produsele lactate a fost în medie de 130,3 puncte în martie, în scădere cu 1,1 puncte (0,8%) față de februarie și cu 15,6 puncte (10,7%) sub nivelul său din luna corespunzătoare anului trecut.
Indicele FAO al prețurilor la carne a fost în medie de 113,0 puncte în martie, în ușoară creștere (0,9 puncte și 0,8%) față de februarie, dar în scădere cu 6,3 puncte (5,3%) față de anul precedent.
Indicele FAO al prețurilor zahărului a fost în medie de 127,0 puncte în martie, în creștere cu 1,8 puncte (1,5 %) față de februarie, marcând a doua creștere lunară consecutivă și atingând cel mai ridicat nivel din octombrie 2016.
Articol complet aici.