Media

Piperul negru - o nouă metodă de verificare a autenticității acestuia

2023-01-12

Un grup de cercetători de la Laboratorul de Chimie Experimentală al Istituto Zooprofilattico Sperimentale delle Venezie (IZSVe), în colaborare cu companii de top din sectorul alimentar a dezvoltat, validat și implementat recent o metodă de a obține amprenta piperului negru folosind spectroscopia cu infraroșu (NIR). 

Piperul negru este un aliment foarte susceptibil la falsificare, pe locul doi după oregano în numărul de probe potențial alterate. Această vulnerabilitate se datorează unui lanț de aprovizionare complex și faptului că este din ce în ce mai comercializat. Cea mai ușoară și mai frecventă fraudă constă în adăugarea de deșeuri subproduse ale plantei (care nu au proprietăți aromatice).

Falsificarea (intenţionată sau accidentală) poate avea loc în orice etapă a lanţului de aprovizionare. Falsările intenționate se fac în principal în scop financiar, cu toate acestea, pot reprezenta un pericol pentru sănătatea consumatorilor, în special pentru cei cu alergii alimentare.

Articol complet aici.