Media

PAS - Progres prin Antreprenoriat și economie Socială

2024-10-29

Asociația pentru Dezvoltare, Inovație, Cultură și Antreprenoriat – A.D.I.C.A, în calitate de beneficiar, în parteneriat cu cu Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Pentru Bioresurse Alimentare - IBA BUCURESTI (P1) și Asociația Centrul de Suport și Formare Pentru Dezvoltarea unei Societăți Echitabile - CENFORM (P2) proiectul „PAS - Progres prin Antreprenoriat și economie Socială”, Cod SMIS: 311078 finanțat din FONDUL SOCIAL EUROPEAN, prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027, Apel de proiecte: PIDS/83/PIDS_P3/OP4/ESO4.1/PIDS_A12 Sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale în mediul rural.

Proiectul are o durată de implementare 30 de luni, cu o valoare totală de 14.855.411,06 lei din care 14.828.069,63 finanțare nerambursabilă și 27.341,43 lei contribuție proprie.

Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea economiei sociale în mediul rural din regiunile Sud Muntenia și Sud Est, ca platformă reziliența de integrare pe piața muncii a grupurilor dezavantajate, contribuind astfel la crearea unui mediu socio-economic incluziv și durabil. Prin intermediul facilitării, înființării și consolidării a 34 de întreprinderi sociale, proiectul urmărește să ofere oportunități egale de angajare și de dezvoltare economică pentru persoane care doresc să înființeze întreprinderi sociale în mediul rural și persoane vulnerabile din mediul rural - din comunitățile rurale aferente regiunilor Sud Muntenia si Sud Est.

 

Astfel, la nivelul regiunilor Sud Muntenia si Sud Est, unde se dezvoltă proiectul, următoarele direcții se vor viza în contextul proiectului:

  1. Dezvoltare economică, socială și tehnologică – Proiectul contribuie la dezvoltarea economică prin activitățile și serviciile furnizate de noile întreprinderi sociale înființate. Dezvoltarea socială este promovată prin crearea de locuri de muncă și îmbunătățirea calității vieții pentru locuitorii Dezvoltarea tehnologică este susținută prin inovația adusă de noile afaceri.

Program: Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027

Apelul: PIDS/83/PIDS_P3/OP4/ESO4.1/PIDS_A12 Sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale în mediul rural Titlul proiectului: „PAS - Progres prin Antreprenoriat și economie Socială”, Cod SMIS: 311078

  1. Creșterea veniturilor si impozitelor – Prin noile firme înființate și crearea de locuri de muncă, veniturile din taxe și impozite cresc, contribuind la finanțarea serviciilor publice și a proiectelor de dezvoltare regională.
  2. Dezvoltarea capitalului uman - Cursurile oferite pentru 132 de persoane ajută la dezvoltarea competențelor antreprenoriale, creând o forță de muncă mai calificată în regiune.
  3. Atragerea de fonduri de dezvoltare - Întreprinderile sociale înființate pot atrage fonduri pentru diverse inițiative sociale, culturale și turistice, contribuind la dezvoltarea durabila a regiunii. La nivelul comunității de afaceri, cu accent pe comunitatea de afaceri incluziva, se va dezvolta nivelul de expertiza antreprenoriala, întrucât proiectul furnizează resurse de învățare, instrumente și bune practici ce pot fi adaptate și valorificate local/regional. Prin integrarea persoanelor din grupuri dezavantajate pe piața forței de munca, proiectul promovează diversitatea și responsabilitatea socială în mediul de Prin activitățile din mediul de business, proiectul stimulează inovația și cercetarea, contribuind la progresul tehnologic și economic al regiunii.

Rezultate așteptate:

  • minim 200 de persoane vor fi informate despre oportunitățile economiei sociale;
  • 132 de persoane vor beneficia de cursuri de formare profesională continuă pentru ocupația Antreprenor în Economia Socială și cursuri nonformale pe tema Incluziune si Diversitate in Afaceri: Strategii pentru Succes, din care cel puțin 20 din categoria Roma și cel puțin 41 persoane vulnerabile din mediu rural;
  • minim 39 de persoane vor beneficia de consiliere antreprenorială;
  • minim 34 vor fi sprijinite în vederea înființării întreprinderilor sociale;
  • crearea de 136 locuri de muncă durabile pentru persoane care doresc sa înființeze întreprinderi sociale în mediul rural și persoane vulnerabile din mediul rural, reducând astfel șomajul și dependența de asistența socială.

Pentru informații suplimentare vă rugăm să utilizați următoarele date de contact: Badica Gabriela – Manager proiect, 0723 207 444
Berca Lavinia – Coordonator P1, 0765 279 536 
Mihaescu Catalin – Coordonator P2, 0726 013 222

Comunicat aici.