Media

Operațiuni care vizează comerțul ilegal cu pesticide în Europa

2024-07-22

Agențiile de aplicare a legii din sud-estul Europei și-au unit forțele pentru a combate creșterea alarmantă a traficului ilegal de pesticide, care reprezintă o amenințare gravă pentru terenurile agricole, rezervațiile naturale și, de asemenea, pentru sănătatea consumatorilor.   

Asistența Europol a fost esențială în două operațiuni majore care au expus distribuția de pesticide contrafăcute și importul ilicit de substanțe interzise.   

Prima investigație s-a concentrat pe o companie care importă pesticide contrafăcute din China, reproducând produsele unei renumite companii multinaționale. Aceste replici semănau îndeaproape cu produsele autentice, dar conțineau cantități mai mari din ingredientul activ Lambda-Cihalotrin. Aceste substanțe fuseseră deja interzise în Uniunea Europeană din cauza nivelurilor lor ridicate de toxicitate. La acest efort s-au al[turat Carabinieri Italieni Anti-Adulterare și Unitățile de Sănătate Publică (NAS), Poliția Națională Română și Eurojust.   

Într-o operațiune paralelă, Garda Civilă Spaniolă și Garda Națională Republicană Portugheză au vizat o companie spaniolă implicată în importul ilegal de pesticide portugheze interzise în Spania. Suspecții importaseră peste 12 tone de pesticide care conțineau substanțe interzise precum Chlorpyrifos, un insecticid organofosforic interzis în UE din 2020. Pentru a-și masca activitățile ilicite, compania spaniolă a folosit tactici înșelătoare, folosind nume de produse și substanțe înregistrate în bazele de date spaniole pentru a crea iluzia legalității. Au achiziționat și pesticide legale pentru a le camufla pe cele ilegale.   

Aceste operațiuni marchează eforturi semnificative de combatere a proliferării pesticidelor ilegale, cu un mare angajament al agențiilor de aplicare a legii pentru a proteja mediul și a asigura siguranța sistemelor noastre de producție alimentară.

Articol complet aici.