Media

NUTRISCORE – Italia se opune

2020-09-04

Comisia Europeană, deși și-a propus să adopte o schemă obligatorie de etichetare a alimentelor, ca parte a strategiei Farm-to-Fork, încă nu a găsit soluția optimă pentru a implementa acest sistem. Printre favorite, se află totuși schema NutriScore care clasifică produsele în funcție de profilul nutrițional al acestora, folosind culori – A, verde (alegere sănătoasă) până la E, roșu (alegere nesănătoasă).

Țări precum Franța, Olanda, Elveția, Spania sau Belgia au optat în mod voluntar pentru adoptarea ecestei etichetări, ca de altfel și mulți producători (Nestle, Kellogg, Danone).

Italia, pe de altă parte, este de părere ca sistemul NutriScore defavorizează unele dintre cele mai importante produse tradiționale cum ar fi uleiul de măsline, șunca de Parma sau brânza Parmezan. Italia se teme că sub acest sistem de etichetare, aceste produse vor primi scoruri de la portocaliu la roșu datorită conținutului ridicat de grăsimi și sare.

Anul acesta, Ministerul Dezvoltării și Economiei din Italia a prezentat Comisiei Europene propria schemă de etichetare – Nutrinform, schemă similară cu cea din Anglia și care folosește coloane (baterii) îm care sunt trecute procentele de grăsimi saturate și nesaturate, de sare și de zahăr deținute de acel produs.  

Citește articolul complet aici.