Chimiștii de la Institutul de Tehnologie din New Jersey (NJIT) au dezvoltat o metodă de laborator inovatoare care poate detecta prezența substanțelor per- și poli-fluoroalchil (PFAS), cunoscute în mod obișnuit ca „substanțe chimice pentru totdeauna”, în mai puțin de trei minute.
PFAS, utilizat pe scară largă în diverse produse pentru proprietățile lor rezistente la apă, grăsimi și pete, au câștigat notorietate datorită persistenței lor în mediu și a potențialelor efecte dăunătoare asupra sănătății umane. Aceste substanțe chimice nu se descompun în mod natural și, în schimb, se acumulează în timp, ceea ce duce la o contaminare pe scară largă.
Detectarea PFAS ridică provocări semnificative, în special atunci când se analizează probe complexe, cum ar fi solul, care conține diverse minerale și microorganisme. Analiza PFAS convențională necesită mult timp datorită etapelor complicate de preparare a probei și cromatografie lichidă implicate. Cu toate acestea, noua metodă a cercetătorilor NJIT, prezentată în Elsevier's Journal of Hazardous Materials, promite să ofere o abordare rapidă și sensibilă pentru a detecta urmele de PFAS din materialul de ambalare a alimentelor, apă și probe de sol.
Metoda cercetătorilor NJIT se bazează pe o tehnică inovatoare de ionizare numită spectrometrie de masă cu pulverizare de hârtie (PS-MS), care este o variantă a ionizării prin electrospray. Tehnica presupune aplicarea a câțiva microlitri de probă și solvent pe o bucată de hârtie de filtru. Prin aplicarea unei tensiuni înalte, ionii analitului sunt propulsați către spectrometrul de masă pentru analiză.
Potrivit autorilor, această nouă metodă este de 10-100 de ori mai sensibilă decât tehnica standard actuală pentru testarea PFAS și are o limită de detectare de aproximativ 1ppt.
Articol preluat de aici.