O echipă de cercetători de la Institutul Național de Alimentație de la Universitatea Tehnică din Danemarca (DTU Food) a dezvoltat un software cu noi metode predictive pentru alimente, împotriva creșterii Listeria monocytogenes și Clostridium.Listeria monocytogenes și Clostridium botulinum sunt capabile să se dezvolte în alimentele răcite și pot provoca boli atunci când produsele gata de consum sunt consumate fără încălzire prealabilă. Boala alimentară cauzată de Listeria este mai des întâlnită decât cea cauzată de Clostridium.
Foarte multe alimente, diferite, au cauzat listerioză și botulism. Cu toate acestea, fructele de mare gata de consum, inclusiv produsele marinate și afumate, brânzeturile moi și unele produse vegetale sunt deosebit de sensibile, mai ales dacă dezvoltarea bacteriilor are loc în timpul perioadei de valabilitate a produsului. Prin urmare, pentru a preveni listerioza și botulismul, creșterea agenților patogeni responsabili de aceste boli trebuie împiedicată în alimentele gata pentru consum prin formularea produselor astfel încât acestea să fi fost stabilizate din punct de vedere microbiologic, astfel încât să nu existe posibilitatea dezvoltării de microorgansme în perioada de valabilitate. Metodele moleculare, inclusiv secvențierea întregului genom, sunt folosite din ce în ce mai mult și eficient pentru a identifica alimentele responsabile de focarele de listerioză și botulism. Acest lucru a fost important pentru a efectua retrageri direcționate și pentru a limita amploarea unor focare specifice. Cu toate acestea, abordarea aplicată a investigației focarelor nu sugerează cum poate fi prevenită creșterea Listeria și Clostridium în alimente pentru a limita viitoarele cazuri de boală și retrageri.
Recent, au fost dezvoltate modele matematice pentru a prezice dezvoltarea Clostridium în diferite alimente. Modele similare validate pentru Listeria sunt disponibile de câțiva ani. Aceste modele de creștere și limită de creștere pot prezice combinații de caracteristici ale produsului și condiții de depozitare care împiedică creșterea agenților patogeni. Când fac cumpărături în supermarketuri, consumatorii, inclusiv persoanele din grupurile vulnerabile, se pot uita astăzi la „date limită” pentru produsele ambalate.
Cu toate acestea, acest lucru nu permite consumatorilor să determine dacă un produs este stabilizat pentru a preveni creșterea Listeria și Clostridium. Numărul considerabil și continuu de focare de listerioză din Europa necesită noi inițiative pentru gestionarea Listeria. Sugestia noastră este să folosim cunoștințele pe care le avem deja, să producem alimente care sunt realizate astfel încât să prevină dezvoltarea Listeria și Clostridium și să etichetăm aceste produse ca fiind STABILIZATE. O astfel de etichetă voluntară ar fi disponibilă industriei și le-ar permite consumatorilor, inclusiv persoanelor în vârstă, să aleagă și să consume produse nutritive gata de consum, răcite, fără a fi preocupați de listerioză sau botulism.
Articol preluat de pe www.foodsafety4.eu