Media

Neonicotinoidele: EFSA evaluează aprobările utilizării de urgență a acestora pentru sfecla de zahăr

2021-11-18

EFSA și-a finalizat evaluările privind autorizațiile de urgență acordate de 11 state membre ale UE pentru utilizarea insecticidelor pe bază de neonicotinoide pentru sfelca de zahăr în 2020 și 2021.

Evaluările acoperă 17 autorizații de urgență pentru produsele de protecție a plantelor care conțin neonicotinoide acordate de Belgia, Croația, Danemarca, Finlanda, Franța, Germanis, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Spania.

În 2018 anumite neonicotinoide au fost interzise pentru că măsurătorile EFSA au arătat că aceste substanțe prezintă riscuri pentru sănătatea albinelor sau ar putea duce la contaminarea apelor subterane.

În 2020, Comisia Europeană a solicitat EFSA să evalueze dacă autorizațiile/aprobările de urgență acordate de statele membre menționate mai sus erau justificate – și anume cum că exista un pericol real pentru culturi care nu putea fi limitat cu alte mijloace rezonabile, în conformitate cu Regulamentul UE privind produsele de protecție a plantelor.

În urma evaluării, EFSAa concluzionat că, în toate cele 17 cazuri, autorizațiile de urgență au fost justificate, fie pentru ca nu erau disponibile produse sau metode alternative fie pentru că exista riscul ca dăunătorul să devină rezistent la produsele alternative disponibile.

Articol complet aici.