Interzicerea de către Uniunea Europeană a materialelor plastice de unică folosință, cum ar fi farfurii, tacâmuri, paie, agitatoare pentru băuturi, în iulie 2021, a stimulat dezvoltarea materialelor biodegradabile (FCM) fabricate din resurse regenerabile precum grâul sau secara. Deși sunt sustenabile, aceste materiale prezintă un posibl pericol ascuns: migrarea glutenului și a alergenilor.
Un studiu publicat în Jurnalul European de Cercetare și Tehnologie Alimentară în aprilie 2024 evidențiază că acești polimeri biodegradabili, în ciuda abundenței lor, a proprietăților lor peliculoase și a costurilor reduse, pot fi fragili și permeabili la vapori de apă în comparație cu plasticul convențional. Reglementările UE impun ca FCM să respecte bunele practici de fabricație pentru a se asigura că nimic din conținutul lor nu se transferă în alimente în cantități care ar putea dăuna sănătății umane, să modifice compoziția alimentelor într-un mod inacceptabil sau să-i degradeze calitățile senzoriale în condiții normale sau previzibile. Cu toate acestea, reglementările actuale nu acoperă etichetarea alergenilor în FCM.
67% dintre materialele pe bază biologică testate conțin compuși potențial dăunători. În plus, glutenul poate migra din aceste materiale în alimente, depășind limitele de siguranță pentru pacienții celiaci, 20 mg/kg de gluten.
Riscul variază în funcție de material. Tacâmurile fabricate în principal din acid polilactic au prezentat o migrație minimă, în timp ce paiele din făină de grâu au prezentat un transfer semnificativ, în special în soluții acide. Paiele de secară, însă, nu au prezentat nicio migrație.
Articol preluat de aici.
Pentru a proteja persoanele cu boală celiacă și alergii la grâu, este esențial să se abordeze decalajul de reglementare privind etichetarea alergenilor în FCM. Reglementările actuale, cum ar fi UE nr. 1169/2011 pentru alimente și CE nr. 1935/2004 pentru FCM, nu impun suficient etichetarea alergenilor pentru FCM. Este nevoie de o conștientizare sporită și de modificări legislative pentru a asigura siguranța acestor materiale.