În contextul evoluției rapide a tehnologiilor alimentare, înțelegerea modului în care acestea influențează biodisponibilitatea nutrienților devine esențială pentru dezvoltarea unor produse alimentare sănătoase și sigure.
Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, în colaborare cu partenerii săi, organizează pe 10 martie un workshop cu circuit inchis intitulat „Influența tehnologiilor alimentare asupra biodisponibilității nutrienților”, în cadrul proiectului METROFOOD-RO EVOLVE. Acest eveniment își propune să aducă în prim-plan cercetări și discuții privind impactul tehnologiilor emergente asupra valorii nutritive a alimentelor.
Obiectivele workshop-ului
Workshop-ul are ca scop principal analizarea modului în care tehnologiile emergente de procesare și instrumentele biotehnologice pot modula funcționalitatea matricilor vegetale, influențând astfel biodisponibilitatea nutrienților. Participanții vor explora:
- Obținerea a trei matrici alimentare similare,
- Aplicarea tehnologiilor emergente și a instrumentelor biotehnologice ,
- Studiul efectelor acestor tehnologii asupra profilului nutritiv și funcțional al proteinelor din leguminoase, cereale sau pseudocereale provenite din culturi experimentale.
Activități și metodologie
În cadrul workshop-ului, se va discuta despre:
- Caracterizarea fitochimică
- Evaluarea proprietăților antioxidante
- Analiza conținutului de vitamine
- Studiul proprietăților funcționale
- Evaluarea potențialului antigenic
- Analiza comportamentului reologic
- Inactivarea microbiotei indigene
- Profilul izotopic și mineral
Oiectivul central al workshop-ului este dezvoltarea unor produse alimentare noi, optimizate nutrițional, prin:
- Compararea calităților igienice, nutriționale și senzoriale ale celor trei produse alimentare obținute din ingrediente provenite din sisteme convenționale, sustenabile și de economie circulară.
- Realizarea unui studiu comparativ de Evaluare a Ciclului de Viață (Life Cycle Assessment - LCA) pentru a determina impactul asupra mediului al fiecărui sistem de producție.