Media

Mercurul din peștele ton – un nou test realizat de Consumer Reports

2023-02-16

 

Consumer Reports (CR), o organizație nonprofit americană de consumatori, a măsurat cantitatea de mercur prezentă în conservele de ton de la cinci mărci populare disponibile pe piața din SUA. Tonul conservat este un aliment de bază clasic în dulapurile din bucătărie, însă, cu toate acestea, este bine cunoscut faptul că acest produs, la fel ca multe alte tipuri de pește, conține adesea mercur, un metal greu care poate fi toxic pentru adulți și este de îngrijorare specială pentru copii, sugari, și, mai ales, femeile însărcinate. CR reamintește că, în 2017, Food and Drug Administration (FDA) a emis linii directoare noi, mai stricte, cu privire la ce pește este recomandat femeilor însărcinate.

Conform recomandărilor FDA, acele grupuri vulnerabile ar putea mânca până la 3 porții (340 gr) de ton ușor sau 1 porție (113 gr) de albacore pe săptămână, presupunând că nu au mâncat alt pește. Rezultatele testului CR arată o gamă largă de niveluri de mercur între tipurile de ton, precum și între diferite mărci. În detaliu, testul a analizat un total de 10 produse. Acestea au fost conserve făcute din ton alb, un ton mare care tinde să fie mai scump, și din ton „ușor”, mai mic. Experții au testat trei mostre din fiecare produs, din loturi diferite, pentru un total de 30 de mostre.

Conform rezultatelor testului CR, tonul alb are în medie de trei ori mai mult mercur decât cel „ușor”, indiferent de marcă (acest lucru nu este surprinzător, deoarece tonul alb este mai mare și trăiește mai mult). Problema care reiese din test este că niciunul dintre tonurile albacore analizate nu a avut niveluri suficient de scăzute pentru a permite unui adult să consume trei porții pe săptămână și doar unul avea niveluri care ar fi permis două porții pe săptămână.

Restul tonului alb era acceptabil pentru o singură porție pe săptămână, iar copiii ar trebui să evite cu siguranță această varietate de ton, potrivit experților CR. Situația tonului „ușor” este mai liniștitoare, întrucât toate probele (cu excepția uneia) au avut niveluri de mercur suficient de scăzute pentru a permite consumul a trei porții pe săptămână pentru adulți și două pentru copii. Experții CR în siguranță alimentară subliniază că, în timp ce conservele de ton (în special soiurile ușoare) au niveluri medii relativ scăzute de mercur, cutiile individuale pot avea uneori niveluri mult mai mari.

Având în vedere aceste constatări, ei sugerează că femeile însărcinate ar fi cel mai bine să evite tonul. „De la cutie la cutie, nivelurile de mercur pot crește în moduri imprevizibile, care ar putea pune în pericol sănătatea unui făt”, spune dr. James E. Rogers, director de Cercetare și Testare pentru Siguranța Alimentară la CR. CR precizează că, deși aceste teste reprezintă un „instantaneu” și nu pot fi exhaustive ale întregii piețe, ele oferă totuși informații utile consumatorilor care trebuie să conștientizeze că consumul de ton înseamnă riscul unei anumite expuneri la mercur.

Articol preluat de aici.