Consorțiul Human Microbiome Action, finanțat de Uniunea Europeană, a efectuat un sondaj Delphi, coordonat de Institutul de Cercetare Farmabiotică (PRI), pentru a stabili un consens cu privire la nevoile, provocările și limitările în calificarea biomarkerilor bazați pe microbiom. Studiul, publicat în The Lancet Microbe, arată o încredere puternică în rândul experților în potențialul biomarkerilor bazați pe microbiom, dar evidențiază bariera critică reprezentată de lipsa metodelor analitice validate. Pentru a depăși această problemă, implementarea standardelor internaționale și a materialelor de referință în procesele analitice este esențială.
Biomarkerii sunt esențiali în cercetarea medicală și de sănătate. Ei pot fi utilizați pentru a diagnostica boli, a urmări progresia bolilor, a prezice riscurile și, eventual, a prezice persoanele care răspund la tratament. În domeniul microbiomilor umani, sute de potențiali biomarkeri sunt descoperiți în fiecare an, dar doar câțiva progresează către calificarea sau implementarea clinică.
Efortul concertat al mediului academic, industriei, autorităților de reglementare și factorilor de decizie este considerat a fi esențial pentru a transpune cercetarea microbiomului în aplicații clinice, îmbunătățind astfel diagnosticul și tratamentele medicale la nivel global.
Sursa EFSA NEWS.