Indicele de referință al prețurilor internaționale la produsele alimentare a scăzut în luna mai pe fondul scăderilor semnificative ale cotațiilor pentru majoritatea cerealelor, uleiurilor vegetale și produselor lactate, a raportat Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO). Indicele FAO al prețurilor la alimente, care urmărește modificările lunare ale prețurilor internaționale ale mărfurilor alimentare comercializate în mod curent, a fost în medie de 124,3 puncte în mai, în scădere cu 2,6% față de aprilie și cu până la 22,1% sub maximul istoric atins în martie 2022.
Indicele FAO al prețurilor la cereale a scăzut cu 4,8 % față de luna precedentă, condus de o scădere cu 9,8 % a cotațiilor mondiale de porumb din cauza perspectivelor favorabile de producție și a cererii de import lent. Prețurile mondiale la grâu au scăzut, de asemenea, cu 3,5 %, reflectând aprovizionarea amplă și noua extindere a Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră. În schimb, prețurile internaționale ale orezului au continuat să crească în luna mai, susținute de achizițiile din Asia și de aprovizionarea mai strânsă în unele țări exportatoare, cum ar fi Vietnam și Pakistan.
Articol complet aici.