Prețurie mondiale ale mărfurilor alimentare au crescut în septembrie, conduse de înăsprirea condițiilor de aprovizionare și a cererii de produse de bază, cum ar fi grâul și uleiul de palmier, a raportat FAO, astăzi, 7 octombrie.
Indicele FAO al prețurilor la alimente a crescut cu 1,2% față de luna august și este cu 32,8% mai mare decât aceeași lună a anului trecut (septembrie 2020). Indicele urmărește modificările lunare ale prețurilor internaționale ale produselor alimentare tranzacționate în mod obișnuit.
Indicele FAO al prețurilor cerealelor în luna septembrie a crescut cu 2% față de luna precedentă (prețurile mondiale la grâu crescând cu aproape 4% ) și este cu 41% mai mare decât cu un an înainte – datorită înăspririi disponibilităților la export pe fondul unei cereri puternice. Prețurile mondiale ale orezului au crescut, și, de asemenea, prețul porumbului a crescut și el cu 0,3% (în medie cu 38% mai mare de la an la an).
Indicele FAO al prețului uleiului vegetal a crescut cu 1,7% în luna septembrie 2021, cu aproximativ 60% față de septembrie 2020.
Indicele prețurilor produselor lactate a crescut cu 1,5% față de luna august, întrucât cererea globală de import și factorii sezonieri din Europa și Oceania au determinat creșterea cotațiilor internaționale pentru toate produsele lactate, în special la unt.
Indicele FAO al prețurilor la carne a fost practic neschimbat în luna septembrie față de luna precedentă și a crescut cu 26,3% față de anul trecut. Cotațiile de carne de ovine și bovine au crescut din cauza condițiilor de aprovizionare stricte, în timp ce cele pentru carnea de pasăre și porc au scăzut pe fondul volumelor mari de aprovizionare globale pentru cea de pasăre și a cererii mici pentru cea de porc.
Articol complet aici.