Indicele FAO al prețurilor la alimente* (FFPI) a fost de 120,4 puncte în mai 2024, în creștere cu 1,1 puncte (0,9 la sută) față de nivelul revizuit din aprilie, deoarece creșterile indicilor prețurilor pentru cereale și produse lactate au compensat puțin mai mult decât scăderile celor pentru zahăr și uleiuri vegetale, în timp ce indicele prețului cărnii a rămas aproape neschimbat. Deși a înregistrat o a treia creștere lunară consecutivă în mai, FFPI a rămas în scădere cu 3,4% față de valoarea corespunzătoare cu un an în urmă și cu 24,9% sub vârful de 160,2 puncte atins în martie 2022.
Indicele FAO al prețurilor la cereale a fost în medie de 118,7 puncte în mai, în creștere cu 7,1 puncte (6,3 la sută) față de aprilie, dar totuși cu 10,6 puncte (8,2 la sută) sub valoarea sa din mai 2023. Prețurile de export globale ale tuturor cerealelor importante au crescut de la o lună la lună, prețurile grâului crescând cel mai mult. Creșterea lunară bruscă s-a datorat în mare parte preocupărilor tot mai mari cu privire la condițiile nefavorabile ale recoltelor pentru recoltele din 2024, posibil constrângerea recoltelor în unele zone producătoare principale ale mai multor țări exportatoare majore, inclusiv în părți ale Europei, America de Nord și regiunea Mării Negre. În plus, deteriorarea infrastructurii maritime din Marea Neagră a exacerbat presiunea în creștere asupra prețurilor. Prețurile la export de porumb au crescut, de asemenea, în luna mai, reflectând preocupările legate de producție atât în Argentina (din cauza daunelor recoltelor din răspândirea bolii Spiroplasma) cât și în Brazilia (din cauza vremii nefavorabile), împreună cu activitatea limitată de vânzare a fermierilor în Ucraina, pe fondul strângerii sezoniere a aprovizionării și a unei puternice cereri globale. Efectele de propagare de pe piețele grâului au afectat și prețurile porumbului. Pentru alte cereale secundare, prețurile mondiale la orz și sorg au crescut și ele în mai. Indicele FAO al prețurilor pentru orez a crescut cu 1,3% în mai, datorită cotațiilor Indica mai mari, influențate de așteptările privind vânzările către Indonezia și Brazilia și reducerea presiunii recoltei.
Indicele FAO al prețurilor la uleiuri vegetale a fost în medie de 127,8 puncte în luna mai, în scădere cu 3,1 puncte (2,4%) față de luna precedentă, situându-se totuși cu 7,7% peste nivelul înregistrat în anul precedent.
Indicele FAO al prețurilor la produse lactate a fost în medie de 126,0 puncte în mai, în creștere cu 2,3 puncte (1,8 la sută) față de aprilie, împingând valoarea indicelui cu 4,3 puncte (3,5 la sută) peste valoarea sa corespunzătoare cu un an în urmă. Cotațiile internaționale de preț pentru toate produsele lactate reprezentate în indice au crescut în luna mai.
Indicele FAO al prețurilor la carne a fost în medie de 116,6 puncte în mai, în scădere marginală (0,2 puncte sau 0,2 la sută) față de aprilie și situându-se cu 1,5 puncte (1,3 la sută) sub valoarea sa corespunzătoare cu un an în urmă. Prețurile internaționale ale cărnii de pasăre și bovine au scăzut, în timp ce cele ale cărnii de porc și ovine au crescut.
Indicele FAO al prețurilor zahărului a fost în medie de 117,1 puncte în mai, în scădere cu 9,5 puncte (7,5 la sută) față de aprilie. Aceasta reprezintă a treia scădere lunară consecutivă, indicele scăzând cu 40,1 puncte (25,5 la sută) față de valoarea din mai a anului trecut și situându-se la cel mai scăzut nivel din ianuarie 2023.
Articol complet aici.