Media

India: investigație lansată în urma descoperirii potențialilor cancerigeni în condimente

2024-05-09

Autoritățile indiene au luat măsuri pentru a răspunde preocupărilor legate de prezența substanțelor potențial cancerigene în condimente, declanșând investigații și teste în industrie. Decizia vine după ce patru amestecuri populare de condimente, produse de renumitele companii indiene MDH și Everest, au fost interzise în Hong Kong și Singapore din cauza detectării gazului de oxid de etilenă. Acest gaz, folosit în mod obișnuit pentru sterilizarea instrumentelor chirurgicale, pare să-și fi găsit o cale de acces spre sectorul agricol din India.

Expunerea la oxidul de etilenă a fost legată de un risc crescut de apariție a diferitelor tipuri de cancer, inclusiv limfoame și leucemii, datorită efectelor sale dăunătoare asupra ADN-ului.

Acest caz a scos în lumină o problemă mai mare, deoarece Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a descoperit prezența unor substanțe chimice cancerigene în 527 de produse alimentare indiene între septembrie 2020 și aprilie 2021. Utilizarea oxidului de etilenă este interzisă în industria alimentară din Europa, având ca rezultat respingerea a 87 de transporturi și eliminarea de pe piață a numeroase produse care conțin susan și fructe uscate. Dintre cele 527 de eșantioane constatate a fi neconforme, 332 provin exclusiv din India, în timp ce restul au indicat implicarea din cel puțin o altă țară.

Cele patru produse interzise din Singapore și Hong Kong sunt, de asemenea, exportate în întreaga lume, stârnind îngrijorări la nivel global. O preocupare deosebită este MDH Group, deoarece Administrația pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite a respins 31% din produsele sale în ultimele șase luni din cauza prezenței Salmonella.

 Articol complet aici.