Covid19 s-a transformat într-o pandemie globală rapid, în acest moment neștiindu-se pentru câtă vreme va rămâne printre noi. Între sistemele alimentare și Covid19 există legături multiple, precum și o relație puternică între dietă, nutriție și virus. Pe de o parte, obezitatea și bolile generate de o dietă deficitară par să crească semnificativ riscurile de Covid19. În același timp, măsurile puse în aplicare din cauza pandemiei, precum izolarea la domiciliu, afectează comportamentul cotidian al persoanelor, inclusiv dieta și activitatea fizică.
În acest context, JPI HDHL a organizat în data de 17 iunie un workshop online intitulat „Alimente, nutriție, activitate fizică și Covid-19: definirea a ceea ce știm și ceea ce trebuie să știm în aria de cercetare a JPI HDHL”, eveniment la care au participat în jur de 150 de persoane din toată Europa.
Workshop-ul a demarat cu două prezentări cheie, o prezentare privind aspectele clinice ale Covid19 în relația cu nutriția (susținută de dr. Christophe Matthys de la KU Leuven) și o prezentare despre Covid19 , dieta și activitatea fizică (susținută de prof. Emely de Vet de la Wageningen University). Aceste două prezentări au stabilit care sunt informațiile pe care le cunoaștem în acest moment despre acest nou virus precum și care sunt direcțiile pentru investigații suplimentare.
Vârstinicii și persoanele cu comorbidități, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2 sau obezitatea sunt vulnerabilități pentru infecția cu Covid19. Workshop-ul a arătat că nutriția poate juca un rol important în reabilitarea după o infecție prin asigurarea unui aport suficient de proteine.Starea nutrițională și metabolică deteriorată sunt, de asemenea, un factor de risc important pentru boală. Deși activitatea fizică și dieta sunt extrem de importante, în timpul izolării din criza pandemică, obiceiurile dietetice și de activitate fizică s-au schimbat în rău.
Mai multe concluzii vor fi prezentate în curând pe site-ul
JPI HDHL.
Înregistrarea workshop-ului
aici.