Media

Franța: ANSES recomandă reducerea expunerii la nitriți și nitrați din alimente

2022-07-22

În urma evaluării riscurilor publicate recent, legate de consumul de produse alimentare care conțin nitriți și nitrați, Agenția Franceză pentru Alimentație, Mediu, Sănătate și Siguranță (ANSES) recomandă limitarea cât mai mult posibil a aportului de nitriți și nitrați din alimente. 

Nitriții și nitrații ingerați prin alimente pot provoca formarea de nitrozamine în stomac, care este asociată cu riscuri mai mari de a face anumite tipuri de cancer. ANSES a analizat publicațiile științifice în oncologie publicate încă din 2017 și 2018, confirmând existența unei asocieri între riscul de cancer colorectal și expunerea la nitriți și/sau nitrați. Cu cât expunerea la acești compuși este mai mare, cu atât este mai mare riscul de cancer colorectal în rândul populației.

De asemenea, ANSES a pus un accent puternic pe alte aspecte, cum ar fi managementul schimbărilor în producție, pentru a reduce expunerea la nitriți și nitrați. Potrivit ANSES, sărurile de nitriți și nitrați sunt utilizate în mod obișnuit pentru a trata carnea, cu scopul de a preveni creșterea microorganismelor dăunătoare care provoacă boli alimentare, în special botulismul. În Franța, mai mult de jumătate din expunerea la nitriți provine din consumul de carne procesată precum slănină și șuncă.

Articol preluat de aici.