Media

Food Outlook – Raport bianual emis de FAO

2020-06-16

Piața produselor alimentare va continua să se confrunte cu situații imprevizile cauzate de pandemia COVID19. În orice caz, în timp ce pentru cele mai multe piețe se preconizează o criză economică, sectorul agri-food va fi cel mai puțin afectat.

GRÂU

Producția globală de grâu pentru 2020 va scădea ușor sub nivelul lui 2019, în timp ce efectul de amortizare a pandemiei COVID19 ar putea totuși să impulsioneze stocurile globale. Perspectiva unui câștig modest în comerțul mondial pentru 2020-2021, pe fondul unei disponibilități mai reduse la export, ar putea susține prețurile internaționale ale grâului.

CEREALE INTEGRALE

După o încetinire semnificativă a cererii la începutul anului 2020, nivelul de utilizare a cerealelor integrale este de așteptat să recupereze ritmul în 2020-2021, dar totuși este prognozat că va rămâne sub producția globală pentru un al doilea sezon consecutiv, ceea ce va duce la creșterea nivelului stocurilor și menținerea preșurilor internaționale sub presiune descendentă.

OREZ

Producția globală de orez urmează să se redreseze în 2020, stimulând utilizarea orezului. În timp ce constrângerile economice și prețurile ferme pot reduce creșterea comerțului în 2020, este prevăzută o expansiune comercială mai robustă pentru 2021.

CARNE

Producția mondială de carne este prognozată a se contracta în 2020, cauzele fiind bolile animalelor, rupturile lanțului alimentar cauzate de COVID19 și efectele secetei. Comerțul internațional cu carne este probabil să înregistreze o creștere moderată, susținută în mare parte de importurile mari din China.

ZAHĂR

Producția zahărului în 2019 – 2020 este prevăzută să scadă pentru al doilea an consecutiv și să scadă sub nivelul estimat al consumului global. Se preconizează o extindere moderată a comerțului, susținută de prețurile scăzute și de reconstrucția stocurilor în unele țări importatoare tradiționale.

CULTURI DE PLANTE ULEIOASE

În ciuda perspectivelor reduse ale cererii, cele mai recente prognoze ale FAO pentru semințele oleaginoase și produse derivate indică o înăsprire a raportului dintre cerere-ofertă, declanșată de o contracție accentuată a producției. Prognozele provizorii pentru 2020-2021 sugerează ca oferta ar putea rămâne mai mică decât cererea.

PRODUSE LACTATE

În pofida întreruperilor pieței cauzate de pandemia COVID19, producția mondială de lapte arată rezistență, cu posibilitatea de a crește uțor în 2020. Cu toate acestea, exporturile mondiale de produse lactate se îndreaptă către o contracție.

ACVACULTURĂ

Pandemia COVID19 va continua să provoace daune însemnate pe piețele de fructe de mare, în special pentru produsele proaspete și speciile populare care se consumă în restaurante. În ceea ce privește oferta, flotele de pescuit se află în regim de lucru la sub-capacitate, iar perspectivele incerte au făcut ca producătorii de acvacultură să reducă drastic stocurile.

 
FAO. 2020 Food Outlook - Biannual Report on Global Food Markets: June 2020. Food Outlook, 1. Rome. https://doi.org/10.4060/ca9509e