FoodSafety4EU este o acțiune de colaborare europeană, cu scopul de a sprijini Comisia Europeană în conturarea sistemului viitor de siguranță alimentară. Pe parcursul a 3 ani, proiectul va oferi soluții pentru a sprijini CE în efortul său de a alinia cercetarea, politica și inovarea la nevoile și perspectivele societății și pentru a îmbunătăți siguranța alimentară în Europa.
Ce este și cum funcționează un FSOLab?
FSOLab este un ciclu de evenimente în care un grup de experți discută, conform unei metodologii comune, cu factorii implicați, pe patru teme diferite:
- pericole nereglementate și emergente pentru siguranța alimentelor,
- programe de cercetare și oportunități de finanțare,
- strategia de cercetare și inovare privind siguranța alimentelor
- dezvoltarea de modele/abordări pentru a informa societatea civilă despre cercetarea în domeniul siguranței alimentare
Fiecare FSOLab (sunt patru FSOLabs, câte unul pentru fiecare temă) constă într-o serie de 3 workshop-uri în care participanții identifică, selectează și stabilesc acțiuni pilot pentru a le implementa și evalua pentru ca mai apoi acestea să fie adoptate la nivelul fiecărui stat.
Conceptul workshop-ului FSOLab3 a fost dezvoltat sub umbrela proiectului FoodSafety4EU și are ca scop dezvoltarea Agendei Strategice de Cercetare și Inovare (SRIA) pentru Siguranța Alimentelor. Demarat în septembrie 2021, cu 22 de participanți din 14 țări diferite, seria de workshop-uri FSOLab3 continuă anul acesta și își propune să reunească persoane aflate în sectoare diferite precum cercetare, industrie, mediul academic, inițiative europene, autorități pentru siguranța alimentară etc.
Astfel, în data de 15 februarie 2022, on-line, pe platforma ZOOM, va avea loc cel de-al doilea, din seria celor 3 dedicate acestei teme, workshop FSOLab3. Detalii despre acest eveniment, în curând.