Cinci țări europene au raportat infecții cu salmoneloză legate de consumul de produse pe bază de susan, cum ar fi tahini și halva importate din Siria.
Până la 121 de persoane au fost afectate începând cu ianuarie 2019 în Danemarca, Germania, Olanda, Norvegia și Suedia. Mai multe tipuri de Salmonella sunt legate de focar – S. Mbandaka, S. Havana, S. Orion, S. Amsterdam, S. Senftenberg și S. Kintambo.
Produsele sunt sigilate și gata de consum, ceea ce sugerează faptul că au fost contaminate înainte de a ajunge pe piața europeană.
Măsurile de control ale loturilor implicate au fost puse în aplicare din august 2020. Cu toate acestea, s-au mai raportat cazuri și în septembrie 2021. Acest lucru s-ar putea datora faptului că produsele au o perioadă lungă de timp de valabilitate și sunt depozitate pentru mul timp în casele oamenilor.
Oamenii de știință de la EFSA și ECDC au ajuns la concluzia că există încă un risc de noi infecții cu Salmonella legate de aceste produse în UE/SEE.
Articol complet aici.