Media

Fermele urbane – Raport al workshop-ului organizat de FACCE JPI

2020-06-09

Fermele urbane au potențialul de a crește securitatea alimentară ceea ce este un lucru extrem de important deoarece mai mult de jumătatea populației globului trăiește la orașe. În plus, aceste ferme sunt considerate mai rezistente la schimbările climatice decât fermele tradiționale deoarece aceste ferme verticale au capacitatea de a controla cu precizie nutrienții, apa și utilizarea pesticidelor. FACCE JPI investighează potențialul agriculturii urbane și caută oportunități de integrare a acesteia în acțiunile sale sau chiar inițiază acțiuni noi. FACCE JPI împreună cu JPI Urban Europe, au organizat un workshop exploratoriu unde au invitat cercetători, policymaker-i si alte părți interesate cu expertiză în agricultura urbană și adaptabilitatea acesteia la schimbările climatice. Workshop-ul și-a propus să înțeleagă peisajul actual al agriculturii urbane, impactul său asupra societății, contextul politic și potențialul de adaptare la schimbările climatice, pentru a identifica răspunsuri la întrebări cheie și domenii prioritare la care FACCE JPI / JPI Urban Europe poate contribui.  

În urma workshop-ului, au fost formulate următoarele recomandări:

  • Sprijinirea cercetării, în colaborare cu alți parteneri din spațiul bioeconomiei, în procesele de biorafinărie, reciclare, gestionarea deșeurilor și domenii conexe cu scopul de a oferi dovezi pentru noi politici privind producția și siguranța alimentară;
  • Construirea de parteneriate adecvate în programul Horizon Europe (Living Labs), pentru a aborda problemele transnaționale la nivel local însă conectat cu celelalte țări;
  • Tratarea agriculturii urbane ca parte a sistemului alimentar. 
Detalii workshop aici.