Media

FDA stabilește nivelul de acțiune pentru arsenicul anorganic din sucul de mere

2023-07-07

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a lansat recent ghidul său final pentru industria alimentară intitulat „Nivel de acțiune pentru arsenicul anorganic din sucul de mere”. Acest document stabilește un nivel de acțiune de 10 părți per miliard (ppb) pentru arsenicul anorganic din sucul de mere, un prag propus pentru prima dată în 2013. Arsenicul poate fi prezent în sol, aer și apă, fie natural, fie ca rezultat al activității umane. În consecință, poate fi găsit și în alimente, datorită prezenței sale în mediul în care alimentele sunt produse, cultivate sau procesate. Arsenicul anorganic este legat de diferite efecte negative asupra sănătății, cum ar fi cancerul, diabetul, probleme la naștere și problemele cardiovasculare și de dezvoltare neurologică. 

Deoarece arsenicul este imposibil de eliminat complet din mediu sau din aprovizionarea cu alimente, FDA a stabilit niveluri de acțiune pentru a informa industria cu privire la nivelurile de contaminare peste care anumite alimente pot fi considerate adulterate. Rezultatele testelor FDA arată o tendință de scădere a nivelurilor de arsenic anorganic din sucul de mere disponibil pe piață, deoarece un procent din ce în ce mai mare de probe au avut valori sub 5 ppb. Cu toate acestea, de când proiectul de ghidare a fost lansat, agenția a identificat câteva mostre de suc de mere cu niveluri de arsenic anorganic care depășesc 10 ppb. Ca urmare, a fost stabilit un nivel de acțiune de 10 ppb, întrucât a fost considerat realizabil prin bune practici de fabricație. Deși nu este obligatoriu, FDA anticipează că nivelul de acțiune de 10 ppb va stimula producătorii să reducă nivelurile de arsenic anorganic din sucul de mere.

Articol complet aici.