Media

FAO - Sistemele alimentare din lume sunt responsabile pentru mai mult de o treime din emisiile globale de gaze cu efect de seră

2021-03-10

Sistemele alimentare din lume sunt responsabile pentru mai mult de o treime din emisiile globale de gaze cu efect de seră, potrivit unui nou studiu publicat de Nature Food.

Pornind de la schimbarea utilizării terenului și producția agricolă la ambalarea produselor alimentare și gestionarea deșeurilor, emisiile sistemului alimentar au fost estimate la 18 miliarde de tone de dioxid de carbon. Aceasta reprezintă 34% din total, o pondere care scade treptat – a fost de 44% în 1990.

Aproximativ două treimi din emisiile provenite de la sistemele alimentare globale provin din sectorul terestru: agricultura, utilizarea terenurilor și schimbările de utilizare a terenurilor. Această cifră este mai mare pentru țările aflate în curs de dezvoltare, dar, de asemenea, scade în mod semnificativ, odată cu scăderea defrițărilor și creșterea activităților din aval, cum ar fi procesarea alimentelor și refrigerarea.

Articolul întreg poate fi citit aici.