Media

FAO: prețurile materiilor prime alimentare au rămas stabile în iulie 2024

2024-08-05

Valoarea de referință pentru prețurile globale la produsele alimentare a rămas în mare parte neschimbată în iulie pentru a doua lună consecutivă, deoarece creșterile cotațiilor internaționale pentru uleiurile vegetale, produsele din carne și zahăr au compensat scăderile constante ale cotațiilor la cereale. Acesta este ceea ce reiese din buletinul lunar al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Indicele FAO al prețurilor la alimente a fost în medie de 120,8 puncte în iulie, puțin sub cifra revizuită de 121,0 pentru iunie. Indicele este acum cu 3,1% mai mic decât valoarea corespunzătoare cu un an înainte.

Indicele FAO al prețurilor cerealelor a scăzut cu 3,8% față de iunie, deoarece prețurile de export globale ale tuturor cerealelor importante au scăzut pentru a doua lună consecutiv. Prețurile grâului au scăzut din cauza creșterii disponibilității sezoniere, din cauza recoltelor pentru iarnă în curs de desfășurare în emisfera nordică și a condițiilor în general favorabile din Canada și Statele Unite ale Americii, susținând așteptările pentru recolte mari de grâu de primăvară mai târziu în cursul anului. Prețurile de export de porumb au scăzut, de asemenea, deoarece recoltele din Argentina și Brazilia au depășit anul trecut, iar condițiile de recoltă din Statele Unite au rămas puternice. Indicele FAO al prețului orezului brun a scăzut cu 2,4% din iunie, pe fondul activității de tranzacționare în general liniștite pentru soiurile Indica și Japonica.

Prețurile uleiului vegetal, în schimb, au crescut cu 2,4% din iunie, atingând un nivel maxim de un an și jumătate. Cotațiile globale pentru uleiurile de palmier, soia, floarea-soarelui și rapiță au crescut, susținute de cererea puternică de ulei de soia din sectorul biocombustibililor și de perspectivele de recoltare deteriorate pentru uleiurile de floarea soarelui și de rapiță în mai multe țări producătoare importante.

Creșterea indicelui prețului cărnii a fost ceva mai limitată (+1,2%), în contextul cererii robuste de importuri de carne de oaie, vită și pasăre, deși prețurile la carne de porc au scăzut marginal din cauza situației de supraofertă în Europa de Vest.

Creșterea prețurilor zahărului a fost și mai slabă (+0,7%), deoarece producția mai mică decât se aștepta în Brazilia a compensat impactul ploilor musonice crescute în India și condițiile meteorologice favorabile din Thailanda.

În fine, indicele prețurilor la lactate rămâne neschimbat, în măsura în care scăderile prețurilor laptelui praf au compensat creșterile prețurilor la unt și brânzeturi.

Articol preluat din EFSA NEWS.