FAO și OMS au publicat recent un document care identifică pericolele pentru siguranța alimentară legată de consumul de alge marine și plante acvatice, raport care poate servi drept bază pentru continuarea lucrărilor în acest domeniu. Raportul a fost consolidat în timpul unei reuniuni comune de experți FAO-OMS privind siguranța algelor marine, care a avut loc în perioada 28-29 octombrie 2021.
Producția mondială de alge marine a crescut rapid în ultimele două decenii și, în următorii ani, se așteaptă să crească și mai mult cultivarea și utilizarea acestora, devenind un pilon important al securității alimentare durabile. Prin urmare, este important să se ia în considerare implicațiile privind siguranța alimentară a cultivării algelor marine ca aliment, așa cum au menționat autorii documentului.
Mai multe substanțe chimice (metale grele, iod, pesticide, radionuclizi, POP, alergeni, biotoxine), microbiologice (bacterii patogene, viruși, biotoxine, cianobacterii) și fizice (bucăți de metal, așchii de sticlă, micro crustacee) au fost detectate pericole în alge marine sau sunt potențial asociate cu acestea.
Citește mai mult aici.