Media

Făină din subproduse vinicole

2020-07-29

Generalități:Vinificația este o activitate agro-industrială importantă, în țări
precum Italia, Spania și Franța, dar și în țara noastră. În urma procesului de vinificație, rezultă cantități importante de subproduse vinicole (tulpini, coji, urme de pulpă și semințe). Se estimează că prin producția de 100 L de vin alb, rezultă circa 30 kg subproduse vinicole (
Mendes și alții, 2013). Tescovina reprezintă un amestec de coji, seminţe şi urme de pulpă de struguri, rezultat după obţinerea vinului. Tescovina de struguri se remarcă, în special, prin conținutul în elemente minerale, fibre alimentare, compuși fenolici, lipide nesaturate și steroli, vitamine și antioxidanți (Kalli și alții, 2018).

Prezentare generală:

Produsul „Făină din subproduse vinicole” se obține prin deshidratatrea şi măcinarea subproduselor vinicole (seminţe de struguri, tescovină) rezultate din procesarea strugurilor negri sub formă de vin și este ambalat în ambalaje din folie aluminizată, închise ermetic.  

Produsul „Făină din subproduse vinicole” se remarcă prin conținutul în proteine, elemente minerale (potasiu, calciu, magneziu, fier etc.), fibre totale, polifenoli totali, vitamina C, ceea ce îi conferă calitatea de ingredient funcțional, utilizat pentru fortifierea produselor alimentare.

Produsul „Făină din subproduse vinicole” se realizează în următoarele sortimente:

  • „Făină de seminţe de struguri negri”
  • „Făină de tescovină de struguri negri”

 

Caracteristici organoleptice ale produsului:

  • Aspect: pulbere de culoare brun-roşcată până la maroniu închis/maroniu  cu tentă violoacee
  • Gust și miros: plăcute, specifice pulberilor obţinute din subprodusele vinicole, rezultate din procesarea strugurilor negri sub formă de vin

Caracteristici fizico-chimice ale produsului:

  • Umiditate, max., %: 6
  • Proteine, min., %: 9,5
  • Cenușă totală, %: 2,5-4,5
  • Fibre totale, %: 50-60
  • Polifenoli totali, min., mg GAE/g: 150
  • Capacitate antioxidantă, min., mg Trolox/g: 25
  • Vitamina C, min., mg/100g: 18 (doar pentru produsul "Făina din tescovină de struguri negri")

 Caracteristici microbiologice

  • Drojdii și mucegaiuri, max., ufc/g: 500
  • Escherichia coli, max., ufc/g: 10; Enterobacteriaceae, max., ufc/g: 10
  • Stafilococ coagulază pozitiv, max., ufc/g: 10
  • Salmonella, ufc/25 g: absent

 Domeniu de aplicabilitate:

  • Dietoterapia afecțiunilor determinate de efectele nocive ale radicalilor liberi, precum și dietoterapia carențelor nutriționale,
  • Valorificarea subprodusele vinicole, rezultate din procesarea strugurilor negri sub formă de vin,
  • Fortifierea produselor alimentare în scopul creșterii valorii nutriționale și a capacității antioxidante.

 Flyer realizat în cadrul proiectului EXPERTAL.