Ultimul raport privind reziduurile de pesticide din produsele alimentare provenite din Uninea Europeană este disponibil începând cu 7 aprilie. Raportul oferă o viziune asupea nivelurilor de reziduuri găsite într-un coș de produse consumate pe scară largă la nivelul acestui teritoriu.
Au fost analizate un total de 96.302 eșantioane în anul 2019, dintre care 96,1% se încadrează în nivelurile autorizate legal. Pentru subpragul de 12,579 eșantioane analizate ca parte a programului de control coordonat de UE (EUCP), 98% au fost în limitele legale.
EUCP a analizat probe colectate aleatoriu din 12 produse alimentare – mere, varză, salată, piersici, spanac, căpșuni, roșii, boabe de ovăz, boabe de orz, vin, lapte d evacă și grăsime de porc.
Dintre aceste probe:
- 674 sau 53% s-au dovedit a fi fără niveluri cuantificsbile de reziduuri
- 664 sau 45% conțineau unul sau mai multe reziduui în concentrații sub sau egale cu nivelurile permise
- 241 sau 2% conțineau reziduuri care depășeau maximul legal din are 1% au condus la acțiuni în justiție