Media

EFSA evaluează siguranța oligozaharidelor identice cu cele din laptele matern

2024-09-05

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) tocmai a publicat raportul său de asistență științifică și tehnică privind siguranța oligozaharidelor (HiMOs) identice cu cele din laptele uman ca alimente noi. Această evaluare vine pe fondul unei creșteri notabile a aprobării HiMO, care a ridicat îngrijorări cu privire la utilizarea lor concomitentă în diferite produse alimentare.   

HiMO, care sunt identice din punct de vedere chimic cu oligozaharidele prezente în laptele matern uman, au devenit din ce în ce mai populare datorită potențialului lor de a reproduce efectele benefice ale omologilor lor naturali, în special în promovarea microbiotei intestinale sănătoase la sugari. În ultimii ani, a existat o creștere semnificativă a aplicațiilor pentru HiMO, care sunt produse fie sintetic, fie prin fermentație de precizie folosind derivați microbieni. Mai multe HiMO au primit deja autorizație pentru utilizare într-o varietate de produse, inclusiv formule pentru sugari, formule de continuare, alimente și băuturi pe bază de lactate, cereale și batoane de cereale, preparate din paste, alimente medicale specializate și suplimente alimentare.

Evaluarea recentă a determinat EFSA să ridice două puncte importante de dezbateri cu Comisia Europeană. În primul rând, instrumentul actualizat de expunere dietetică EFSA indică estimări mai mari ale aportului pentru HiMO în comparație cu metodele de evaluare mai vechi, depășind uneori pe cele din laptele uman. În al doilea rând, numărul tot mai mare de aplicații HiMO ar putea duce la situații în care mai multe HiMO sunt utilizate concomitent în diferite alimente. În timp ce aporturile individuale de HiMO nu le pot depăși pe cele din laptele uman, aportul cumulat l-ar putea depăși. Prin urmare, EFSA subliniază modul în care este esențial să se evalueze utilizarea autorizată a HiMO și aportul lor combinat în mod holistic.   

Pentru a evalua siguranța HiMO, EFSA a efectuat o analiză a literaturii de specialitate pentru a actualiza baza de date privind concentrațiile de oligozaharide din laptele uman. Această analiză indică faptul că, chiar și atunci când se combină cele mai înalte niveluri de HiMO autorizate în formula pentru sugari, aportul total rămâne în intervalul natural găsit în laptele matern. La această concluzie s-a ajuns după o analiză atentă a grupurilor de populație cele mai expuse, inclusiv sugari și copii mici, unde au fost calculate cele mai mari aporturi zilnice proiectate.

Articol preluat  AFFIDIA JOURNAL.