Nitrozaminele (sau mai formal N-Nitrozamine) sunt compuși chimici care se pot forma în alimente ca urmare a pregătirii și procesării acestora Au fost găsite în mai multe tipuri de alimente, cum ar fi produsele din carne, peștele procesat, cacao, bere și alte băuturi alcoolice. Nitrozaminele pot fi prezente și într-o varietate de alte alimente, cum ar fi legumele procesate, cerealele, laptele și produsele lactate sau alimentele fermentate, murate și condimentate. Unele nitrozamine sunt genotoxice (pot deteriora ADN-ul) și cancerigene (pot provoca cancer). Proiectul de aviz al EFSA evaluează riscurile pentru sănătatea publică legate de prezența nitrozaminelor în alimente.
“Nitriții pot fi legați de formarea nitrozaminelor. Ca parte a reevaluării noastre a siguranței nitriților și nitraților, efectuată în 2017, experții EFSA au observat niveluri ridicate de nitrozamine în produsele din carne, dar nu au avut suficiente informații pentru a lega aceste niveluri de nitriții adăugați în mod intenționat în alimente”, spune Prof. Bettina Grasl-Kraupp președintele grupului de lucru al EFSA CONTAM (Contaminanți pe lanțul alimentar).
Articol preluat de aici.