Media

Economia circulară în contextul reducerii risipei alimentare

2020-04-27

Risipa alimentară este semnalată la nivel internaţional de FAO, ca fiind un fenomen de amploare, de natură să afecteze securitatea alimentară la nivel mondial. În acest context, atât organizaţiile internaţionale, cât şi instituţiile europene şi guvernele naţionale au început să revizuiască actele normative pentru reglementarea unor planuri de acţiune, privind risipa de alimente şi obiectivele urmărite.

Cu toate că a crescut gradul de accesibilitate la sursele de hrană, în lume există încă un nivel ridicat de malnutriţie. Alimentele se pierd fie pe parcursul producţiei, fie ulterior prin risipa dată de consumul inadecvat, strategiile de marketing şi legislaţie necorespunzătoare.

Cauzele risipei de alimente nu sunt mereu aceleași; ele diferă în funcție de etapa lanțului de aprovizionare cu alimente, de tipul produsului și de locul unde sunt irosite alimentele. Dacă se împarte lanțul alimentar în cinci sectoare (producție agricolă, gestionare și depozitare, procesare, distribuție și consum), se poate observa modul în care diverse comportamente din fiecare sector duc la eliminarea alimentelor perfect comestibile: începând cu pierderile înregistrare în timpul recoltării și al depozitării, până la transportul în condiții nesigure, la greșelile de etichetare și la proastele obiceiuri ale consumatorilor finali atunci când cumpără și folosesc produsele alimentare.

Risipa de alimente este un fenomen cu adânci implicații la nivelul societăţii moderne şi nu numai, aceasta are implicaţii etice, economice şi de mediu, în contextul limitării resurselor naturale.

Soluțiile de diminuare a risipei alimentare vizează toate verigile lanțului alimentar, de la producția primară din câmp până la stilul de consum în gospodării.

În acest context, soluțiile oferite de economia circulară pot avea un rol decisiv în drumul nostru către ținta ambițioasă de reducere cu 50% a risipei alimentare până în 2030, țintă propusă în cadrul ansamblului UE și asumată de fiecare stat membru, inclusiv România. Există exemple de succes, dar mai este un drum lung în fața noastră.

Circular economy in the context of reducing food waste.