Media

Cuprul- un nou nivel stabilit de autorități

2022-05-30

Doza zilnică acceptabilă pentru cuprul din toate sursele alimentare va fi redusă de la 0,15 mg/kg greutate corporală la 0,07 mg/kg gretate corporală, pe baza unei evaluări actualizate a dovezilor științifice adunate de EFSA. Proiectul de aviz științific al EFSA privind doza zilnică a cuprului preluat din alimente este deschis dezbaterilor până la 1 august 2022 aici !

Cuprul este un micronutrient esențial pentru toate ființele vii, inclusiv pentru oameni. Prea mult sau prea puțin cupru în dietă poate duce la probleme de sănătate. Este prezent în mod natural în multe alimente și, de asemenea, intră în lanțul alimentar prin utilizarea sa în pesticide organice și convenționale, furaje și aditivi alimentari și ca nutrient în alimente fortificate și suplimente alimentare.

Față de revizuirea aportului acceptabil, oamenii de știință au evaluat pentru prima dată expunerea consumatorilor la cuprul total din toate sursele alimentare. În populația generală, expunerea nu depășeste această doză, dar din cauza unor incertitudini, aceasta poate fi subestimată pentru unele subpopulații de consumatori obișnuiți cu alimente cu conținut mare de cupru.

Aporturile pentru grupele de vârste mai mici depășesc noua doză recomandată, dar experții au concluzionat ca acest lucru nu ar reprezenta un risc pe viață datorat toxicitatății cuprului. Copiii mici au nevoie de mai mult cupru pentru dezvoltare și îl folosesc cu o rată mai mare decât adulții. Prin urmare, cuprul este mai puțin probabil să fie reținut în ficatul unui copil.