Media

Controverse în privința utilizării a două pesticide periculoase

2024-07-12

Grupurile de susținere a mediului și a sănătății își exprimă îngrijorarea, deoarece Uniunea Europeană ia în considerare confirmarea autorizației a două pesticide periculoase, captan și 8-hidroxichinolină. Vestea, scoasă la lumină de Pesticide Action Network Europe (PAN Europe), a făcut apel la Comisia Europeană să interzică aceste substanțe. Reînnoirea reglemetării pentru folosirea captanului și 8-hidroxichinolinei a stârnit scepticism din cauza concluziilor științifice contradictorii ale Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), care au evidențiat domenii critice de îngrijorare.   

Captanul, un fungicid utilizat pe scară largă în Europa, este suspectat a fi cancerigen și toxic pentru reproducere. În plus, are potențiale asocieri cu boala Parkinson și ar putea avea efecte neurotoxice (care, totuși, rămân puțin studiate). În plus, captanul prezintă riscuri semnificative pentru fauna sălbatică, viața acvatică și insecte.

În mod surprinzător, Austria a susținut continuarea utilizării sale în câmpuri deschise și sere.

Celălalt pesticid în cauză, 8-hidroxichinolina, a fost semnalat ca dăunător pentru făt, și, în plus, prezintă un risc sever pentru viața acvatică.

Pe măsură ce dezbaterea se intensifică, ecologistii și susținătorii sănătății continuă să facă presiuni asupra Uniunii Europene pentru a acorda prioritate siguranței publice și conservării ecosistemelor prin reevaluarea autorizației acestor pesticide periculoase.

Articol preluat PAN Europe.