Aparent, nu toate fibrele sunt create egal, unele sunt legate de reducerea inflamației și oferă o șansă mai mare de a nu dezvolta boli cardiovasculare (CVD), în timp ce altele nu fac nicio diferență.
Un studiu recent a descoperit că anumite fibre sunt asociate cu o scădere a inflamației și apariției bolilor cardiovasculare (CVD), în timp ce altele nu au niciun efect asupra acestora.
Cercetătorii de la Columbia University Mailman School of Public Health au evaluat dacă aportul de fibre alimentare a fost asociat cu o scădere a inflamației la adulții în vârstă și dacă fibrele au fost legate de boli cardiovasculare. Rezultatele studiului lor – publicate în jurnalul JAMA Network Open – au arătat că fibrele din surse precum cerealele au fost asociate în mod constant cu o inflamație mai mică și o incidență mai scăzută a bolilor cardiovasculare, în timp ce fibrele din fructe și legume nu au puti fi asociate.
Cercetătorii studiului au afirmat că până acum au existat date limitate cu privire la legătura dintre fibre și inflamație în rândul adulților în vârstă, care au niveluri mai mari de inflamație în comparație cu adulții mai tineri.
Cercetarea include date de la un grup mare de persoane în vârstă, cu date detaliate despre aportul alimentar, inflamația acestora și incidența bolilor cardiovasculare.
„O ipoteză comună a fost că aportul mai mare de fibre reduce inflamația, ducând ulterior la un risc mai scăzut de BCV”, a spus Rupak Shivakoti, profesor asistent de epidemiologie la Columbia Mailman School. „Cu rezultatele acestui studiu, aflăm acum că un anumit tip de fibre alimentare – fibrele de cereale – și nu fibrele de fructe sau legume, a fost asociat cu o inflamație mai mică.’’
Articol complet aici.