Comisia Europeană a prezentat recent un proiect de lege care vizează interzicerea bisfenolului A (BPA) și a altor bisfenoli din materialele care vin în contact cu alimentele (FCM). Propunerea include o perioadă de tranziție de 36 de luni pentru lacuri, învelișuri și echipamente profesionale de producție, precum și o perioadă de tranziție de 18 luni pentru alte FCM. Există însă și câteva excepții.
Conform proiectului de regulament, sarea disodică a bisfenolului A va fi permisă pentru producerea rășinilor polisulfonice utilizate în membranele plastice care intră în contact cu alimentele, atâta timp cât migrarea acesteia în alimente este nedetectabilă. În plus, sinteza substanței inițiale BADGE folosind BPA, va fi permisă pentru fabricarea de lacuri și învelișuri rezistente aplicate pe materiale și articole cu o capacitate care depășește 250 de litri, cu condiția să nu fie detectată nicio migrare a BPA în alimente.
Produsele cu durată lungă de viață, cum ar fi garniturile de prelucrare, vor avea o perioadă de grație de până la 10 ani. Pe lângă interzicerea BPA, proiectul impune și restricții asupra tuturor celorlalți bisfenoli utilizați în FCM. Acești bisfenoli vor trebui supuși unui proces de evaluare și autorizare a riscurilor pentru a se asigura că utilizarea lor în materialele care vin în contact cu alimentele nu reprezintă o amenințare pentru sănătatea umană. Comisia observă că această evaluare este deja efectuată pentru toate FCM din plastic în temeiul Regulamentului (UE) nr. 10/2011.
Articol complet aici.